#69 - november 2018

John Knubben: Juweel in het donker

Een mooie inkrassing in de Heerderberg krijgt van de auteur deze bijzondere eretitel. Het betreft een afbeelding van een van de vele belegeringen van de stad Maastricht. De inkrassing toont de stadomwalling met daarin een gesloten stadspoort, meerdere kerktorens in de stad, een kanonnier bij een kanon dat op de omwalling gericht staat, ladders die bij een kerktoren staan en, meer gedetailleerd, enkele symbolische icoontjes boven de stadspoort. Aan de hand van deze gegevens wordt gepoogd te achterhalen door wie, wanneer en waarom deze inkrassing in de groeve is afgebeeld.


Dieter Weber: Grotgarnalen in Limburg

In het honderden meters diepe grondwater is het moeilijk zoeken naar de mogelijk aanwezige fauna. Toch bevat het ondergronds water, dat door breuken en scheuren in het gesteente sijpelt, verschillende soorten dieren. Ze kunnen bestudeerd worden met dure boringen, maar gemakkelijker zijn ze op te sporen in bronnen, waterputten of in natuurlijke en kunstmatige grotten. In dit kader is in mei 2017 een excursie ondernomen door leden van de Université libre de Bruxelles i.s.m. het Musée National d’ Histoire et d’Art uit Luxemburg en de S.O.K., met als hoofddoel het opsporen van ‘grotgarnalen’ in de Limburgse regio.


Aldo Voûte: G.L. van Eyndhoven

Deze korte schets beschrijft de betekenis die de in Haarlem wonende Dr. G.L. Van Eyndhoven als amateurbioloog heeft gehad op het vleermuisonderzoek in Zuid Limburg. Niet als professioneel bioloog maar als gedreven amateur­onderzoeker. De procuratiehouder van beroep combineerde van meet aan zijn werk met een grote interesse voor paddenstoelen. Vanaf de jaren veertig was hij een trouwe deelnemer aan de jaarlijkse vleermuisringcampagnes. De ervaringen die hij daarbij opdeed verwerkte hij in de KNNV Wetenschappelijke Mededeling Nr. 17 (1955) De Nederlandse Vleermuizen en hun trek. Hij specialiseerde zich ondertussen in de systematiek van de ectoparasieten van vogels en zoogdieren. Vooral in de acarologie (mijtenkunde) wist hij gaandeweg zo hoog op te klimmen, dat hij daardoor een volledig ander beroep kon kiezen: hij werd professioneel acaroloog. Zijn resultaten op dit gebied waren zo belangrijk dat hij daarvoor in 1967 werd geeerd met een eredoctoraat, verleend door de Universiteit van Amsterdam.


Peter Jennekens: Het bekende onbekende opschrift bij de ingang van de Koeleboschgroeve

Aan de ingang van de Koeleboschgroeve staat na een tiental meters een bij velen bekend opschrift in de vorm van een ingekraste tekst, die zich over drie ‘blokken’ uitstrekt. Menigeen heeft getracht dit opschrift te doorgronden. Behalve een vermoedelijke naam bleef de rest van de tekst een samenraapsel van losse letters en woorden. Een enkeling heeft geprobeerd om de betekenis van wat er nu precies staat te ontcijferen. De vondst van een manuscript zette de onderzoeker op een spoor. Het blijkt verder een Latijnse tekst te zijn waarin een chronogram verwerkt is. En de naam.