Studiegroep Onderaardse Kalksteengroeven    S.O.K.


Literatuur


De publicaties van de SOK zijn te vinden het het menu bovenaan, deze vormen vaak een primaire bron voor nieuwe artikelen of verder onderzoek. Daarnaast zijn er natuurlijk nog veel meer publicaties die over het ondergrondse handelen: boeken, tijdschriften, reisverslagen en scripties. Deze zijn te vinden op de literatuurpagina.


RHCL


Het Regionaal Historisch Centrum Limburg (RHCL) in Maastricht bestaat uit 24 kilometer archief. Het verzamelt, beheert en presenteert archieven en collecties van (overheids)instellingen, kloosters en particulieren in Nederlands Limburg. In de collectie zitten ook kadasterkaarten, bouwtekeningen, prenten en foto's. Een bezoekje aan het RHCL is dan meestal ook wel nodig om het onderste uit de kan te halen.
Belangrijkste collecties zijn o.a.: Staatstoezicht op de mijnen, collectie Jan Spee, collectie van Schaïk, Gemeentearchief van Maastricht, collectie Phillipe van Gulpen, het kapittel van Sint-Servaas, en het Kruisherenarchief.

● Archieven van het RHCL en SHCL: https://www.rhcl.nl/nl/onderzoeken/zoeken.
● In de beeldbank van het RHCL staan veel historische foto's, bijvoorbeeld de collecties van Jan Spee en het gemeentearchief van Maastricht (GAM).


Online bronnen en archieven


● Krantenartikelen van 1600-1995 zijn te vinden via www.delpher.nl.
● Personen kan men terugvinden via deze pagina's: www.wiewaswie.nl , www.openarchieven.nl , www.allelimburgers.nl , nl.geneanet.org , www.pondes.nl.
● De historie van St. Pieter (en ook van Maastricht) is door Breur Henket via deze link beschikbaar gesteld.
● Op SOK-Wiki is er inmiddels een grote verzameling aan data, foto's en kaartmateriaal ontstaan (exclusief voor SOK-leden).
● Hetzelfde geldt voor berglopersforum.nl (registratie vereist).
● De tijdschriften van de zoogdiervereniging, zoals Lutra. Zie hier.
● Diverse overige tijdschriften (bio en geo). Zie hier.


Offline bronnen en archieven


● De DVD 40 jaar SOK bevat alle kennis vergaard tussen 1977 en 2017. Verkrijgbaar via het secretariaat zolang de voorraad strekt.
● Archief Stichting Ir. D.C. van Schaïk
● Archief Stichting Ondergrondse Werken
● Artikelen in Sint-Pieter vroeger en nu
● Artikelen in Tijdschrift Heemkunde Kanne
● Zes eeuwen geschiedenis van de kerkdorpen van Riemst bij het RADOC
● Archief Martin Stevensfonds. Hierin o.a. het complete archief van het voormalige weekblad Het Land van Valkenburg, het archief van het kwartaalblad Geulrand (1983-1993) en overige Valkenburgensia en Limburgensia.
● Ook het Historisch Archief Valkenburg heeft alle edities van “Markant” en “Geulrand” in hun collectie, evenals edities van “De Trompetter” en “Heuvelland Actueel” en ook diverse (jaar)boeken.
● De centrale bibliotheek van Maastricht: Centre Ceramique.
● De inventarissen van bijna alle grote archieven in Nederland zijn hier te vinden: https://www.archieven.nl/nl/.
● Het Rijksarchief in Den Haag bevat ook vele archiefstukken, bijv. over het vestigingsverleden en de belegeringen van Maastricht.
● Voor de archieven in Vlaanderen: zie het overzicht.
Rijksarchief Hasselt
Rijksarchief Luik
● Persoonlijke archieven SOK-leden: plaats een oproep!


SOK-Doc


● In het SOK-documentatiecentrum oftewel het SOK-Doc zijn boeken, tijdschriften, krantenknipsels, cd's, dvd's opgenomen die de loop der tijd geschonken zijn aan de SOK zodat leden deze kunnen raadplegen bij onderzoeken.


LGOG en SHCL


Het Koninklijk LGOG (Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap) en het SHCL (Sociaal Historisch Centrum voor Limburg) vormen de grootste bron van kennis over de geschedenis van Limburg. Hoewel de publicaties van deze niet specifiek gaat over mergelgroeven, kan het wel een bron zijn dan het 'grotere plaatje': specifieke achtergrondinformatie, of net dat ene detail om een onderzoek aan te vullen.
● Publications: het jaarboek van het LGOG. Het bevat omvangrijke wetenschappelijk historische artikelen en het jaarverslag. De oudste uitgaven van 1864 t/m 1895 zijn via deze link online te raadplegen (onder full-view). Deze zijn ook in het SOK-Doc aanwezig.
Voor een doorzoekbare index van de artikelen uit deel 1 (1864) t/m 124 (1988) zie deze link. De inhoudsopgaven van de delen vanaf 2013 kan hier worden geraadpleegd: lgog.nl/publications. De delen sinds 2019 zijn open-access en zijn hier te downloaden.
● De Maasgouw is het verenigingsblad van het LGOG. In de jaren 1879-1881 was dit een weekblad, in de periode 1882-1903 verscheen het om de twee weken en in de periode 1904-1922 was het een maandblad. Vanaf 1923 verscheen het tweemaandelijks. Na de oorlog is dit nog teruggebracht tot viermaal per jaar.
De uitgaven van 1879 tot en met 1939 zijn digitaal op te vragen via Delpher en zijn ook aanwezig in het SOK-Doc. Inhoudsopgeven zijn te vinden op: lgog.nl/maasgouw.
● Maaslandse Monografieën: deze serie bevat voornamelijk academische proefschriften en overige (gespecialiseerde) werken van hoog historisch-wetenschappelijk niveau. Sinds 1964 zijn er 84 delen uitgegeven. De meeste hiervan (t/m nummer 70) zijn ook digitaal beschikbaar voor onderzoekers. Zie voor een overzicht: www.shclimburg.nl/maaslandse-monografieen.
● Werken LGOG: uitgaven over specifieke onderwerpen, die bij speciale gelegenheden worden uitgeven. Zie voor een overzicht: lgog.nl/werken-lgog.
● Het LGOG kent ook nog overige publicaties, alsmede het digitale tijdschrift Archeologie in Limburg en het Limburgs Tijdschrift voor Genealogie.
● Sinds 1955 geeft het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg (SHCL) een jaarboek uit onder de titel 'Studies over de sociaaleconomische geschiedenis van Limburg'. Hierin worden wetenschappelijke artikelen opgenomen over de in de sociaaleconomische en sociaalculturele geschiedenis van Limburg (met name de 19e en 20e eeuw) in samenhang met de omliggende gebieden in België en Duitsland. Zie voor een overzicht: www.shclimburg.nl/jaarboeken-overzicht.
● De 'grijze' bibliotheek van het SHCL bevat ca. 60.000 titels voor onderzoek. Voor meer informatie, zie: www.shclimburg.nl/over-shcl/collectieprofiel.


Hulpmiddelen


● Handboek ontginningstechnieken en gereedschappen (nog uit te brengen, Werkgroep Ontginning Groeven).
● Oude middeleeuwse woorden kunnen worden opgezocht in het Woordenboek der Nederlandsche Taal (WNT).
Het is weinig bekend, hoewel dit het grootste woordenboek ter wereld is met tussen de 350.000 tot 400.000 woorden die verdeeld zijn over 43 banden. Zie voor verdere informatie: SOK-Info 167.
Voor het lezen van oude handschriften (paleografie) zijn er o.a. de volgende hulmiddelen:
https://watstaatdaer.nl/
http://www.rijckheyt.nl/paleografie
http://www.vondel.humanities.uva.nl/paleografie/
● Horsman, Poelstra, Sigmond - Schriftspiegel: Nederlandse paleografische teksten van de 13e tot de 18e eeuw (1986) (aanwezig in de collectie Jan Spee).
● A.E.M. Janssen - scriptie paleografie (aanwezig in de collectie Jan Spee).