Vondsten in onderaardse kalksteengroeven


In het verleden zijn er regelmatig objecten gevonden in de onderaardse kalksteengroeven, variërend van munten tot gebruiksvoorwerpen.
Een (munt)vondst wordt vaak een "schat" genoemd: een schat is een zaak van waarde, die zolang verborgen is geweest, dat daardoor de eigenaar niet meer kan worden opgespoord.
Zowel in Nederland als in België hebben de vinder en de eigenaar van de grond meestal ieder recht op 50%, tenzij het object geen waarde vertegenwoordigd (bijvoorbeeld een lege fles of fossiel). In een dergelijk geval is het object 100% voor de vinder (het 'Res nullius' principe). Zie voor meer informatie ook SOK-Mededelingen 11 en 13.

Toch zijn veel berglopers terughoudend met het bekend maken van hun vondsten. Dit heeft vermoedelijk te maken met een onderstaande zaken:
- Men is bang het gevonden voorwerp te moeten inleveren;
- Men is bang een vindersloon, schadevergoeding of boete te moeten betalen;
- Men wil niet dat de locatie van de vindplaats (groeve) bekend wordt om te voorkomen dat anderen er ook gaan zoeken;
- Men wil niet dat de locatie van de vindplaats (groeve) bekend wordt omdat de vinder de locatie illegaal heeft bezocht en bang is voor negatieve reacties of gevolgen (bijvoorbeeld een conflict met eigenaar of beheerder).

Het grote probleem hierbij is dat door het niet-melden van vondsten er informatie verloren gaat voor andere onderzoekers en zelfs voor toekomstige generaties.
Denk bijvoorbeeld aan een munt, die na datering iets kan zeggen over de ouderdom van een groeve, of flessen die iets kunnen zeggen over secundair gebruik na de ontginning (bijv. stokerij).
Voor de leden van deze studiegroep is informatie over het studieterrein essentieel. Daarom biedt de SOK de mogelijkheid om anoniem vondsten te kunnen melden, zodat de historische context ervan niet verloren gaat. De SOK verzoekt daarom met klem aan iedere vinder om hieraan mee te werken. De privacy blijft gewaarborgd via de AVG.

De onderstaande lijst op deze pagina bevat gepubliceerde vondsten in de SOK-Mededelingen, SOK-Info, Steunpilaar en bekende privé-collecties.
Dit zijn zeker niet alle vondsten die ooit gedaan zijn in de onderaardse kalksteengroeven, dat zouden er naar schatting enkele honderden moeten zijn.
Indien er geen jaartal van de vondst zelf bekend is, wordt dat van de publicatie aangehouden.
Tip voor de datering van kleipijpen, zie: Archeologie in Limburg 128 (2023, LGOG) en in mindere mate ook nog SOK-Mededelingen 26.
Heb je zelf ook een vondst gedaan en wil je deze (anoniem of openbaar) aan de SOK melden? Of wil je ontbrekende informatie aanvullen? Laat het dan weten aan de webmaster.


Vinder(s)   ⇅ Gevonden object Locatie    ⇅ Jaar    ⇅ Publicatie
Vinder(s)   ⇅ Gevonden object Locatie    ⇅ Jaar    ⇅ Publicatie












vondsten, mergelgroeven, mergelgroeves, mergelgrot, mergelgrotten, mergel, grotten, st. pieter, sint pieter, sint-pieter, st. pietersberg, sint pietersberg, sint-pietersberg, noordelijk gangenstelsel, zonneberg, slavante, caestert, ternaaien boven beneden, geuldal, valkenburg, sibbe, sibbergroeve, duivelsgrot, Jezuitenberg, cannerberg, muizenberg, barakkenberg, gemeentegrot, fluweelengrot, grote berg, pitjesberg, roosburg, Sint Josephgroeve, Dolekamer, roothergroeve, avergat, Vuursteenmijn Rijckholt, Lindestraat, Eben-Ezer, ENCI groeve, Theunissengroeve, de Keel, Houbenbergske, Flesschenberg, Gewandgroeve, studiegroep, onderaardse, kalksteengroeven, natuurhistorisch, genootschap, limburg, sok, s.o.k., onderzoek, vleermuizen, archeologie, wetenschap, scriptie, werkstuk, ontdekking, vondst, bodemvondst, kalksteen, groeve