Introductie
De SOK heeft een gebruikersovereenkomst met Natuurmonumenten voor onderzoek in hun (daarvoor goedgekeurde) gangenstelsels. Om een aanvraag in te dienen moet je dus uiteraard SOK-lid zijn.Voorwaarden vanuit de SOK
#1: De onderzoekers dienen zich te houden aan het SOK-reglement en de vleermuisgedragscode.#2: De aangevraagde vergunning mag in eerste instantie een duur hebben van minimaal 1 maand tot maximaal 2 jaar (indien het onderzoek dit rechtvaardigd).
#3: Verlenging van een onderzoek is mogelijk mits hetzelfde onderwerp / doelstelling. De verlengingsaanvraag gaat altijd via het SOK-Bestuur. Het bestuur heeft het recht om hier een maximum aan te stellen.
#4: Het bestuur kan tussentijds navraag doen omtrent de status van het onderzoek. Dit kan in de vorm zijn van een tussentijds rapport en/of een plattegrond van de reeds onderzochte gebieden. De aanvrager is verplicht hieraan te voldoen.
#5a: Voor onderzoeksvergunningen verleend via de SOK geldt een publicatieplicht.
#5b: De aanvrager en/of medewerkers dienen hun bevindingen en/of conclusies te publiceren in de SOK-Mededelingen, SOK-Info of in te leveren bij het SOK-Documentatiecentrum.
#5c: Deze plicht geldt zelfs wanneer het onderzoek niet de gewenste resultaten oplevert. Hierdoor worden dubbele onderzoeken/aanvragen over hetzelfde onderwerp in de toekomst voorkomen, maar blijft de verzamelde data behouden.
#5d: Punt 5b dient te geschieden binnen 12 maanden na het beëindigen van het onderzoek (of 3 maanden indien er voor het SOK-Doc wordt gekozen). Uitzonderingen alleen na overleg met het SOK bestuur.
#6: Gedane vondsten dienen gedocumenteerd te worden (zie punt 5).
#7: Publicaties buiten de SOK om (op persoonlijke titel) zijn nadrukkelijk niet toegestaan zonder toestemming van het SOK bestuur.
#8: Een vergunningsaanvraag wordt zowel door het SOK-bestuur als door Natuurmonumenten beoordeeld.
#9: Er kunnen geen rechten worden ontleend aan een aanvraag.
#10: Aan het niet voldoen aan bovenstaande verplichtingen kunnen sancties zijn verbonden.
Voorwaarden vanuit de vereniging Natuurmonumenten
#1: De onderzoekers dienen zich te houden aan het mijnbouwbesluit, wet natuurbescherming, de huisregels van Natuurmonumenten en eventuele BOA-instructies.#2: De vergunningsaanvrager (SOK-lid) moet door minimaal 1 andere persoon vergezeld te worden tijdens het onderzoek vanwege de veiligheid. De onderzoekers zijn verantwoordelijk voor hun eigen veiligheid.
#3: De vergunningsaanvrager dient erkend bergloper te zijn. Mede-onderzoekers ook, indien het onderzoek op extensief gekeurd gebied zal plaatsvinden.
#4: In het vleermuisseizoen gelden mogelijk beperkingen ivm. Natura 2000, dus soms kan er een wachtlijst zijn voor onderzoek.
#5: Onderzoekers dienen te waken voor het verstoren van de aanwezige fauna. In het vleermuisseizoen is er alleen koude, elektronische verlichting toegestaan (geen vergassers, zie de vleermuisgedragscode).
#6a: Alle verzamelde onderzoeksgegevens dienen 'om-niet' te worden ingeleverd bij Natuurmonumenten en het SOK-Documentatiecentrum, fysiek of digitaal (voorkeur).
#6b: Onder 'onderzoeksgegevens' wordt bedoeld: al verzamelde gegevens, zoals het inventarisatiewerk, foto's, plattegronden en een kort begeleidend verslag van de werkzaamheden (eventueel ook met een voorlopige conclusie).
#7: Inleveren van de onder punt 6 genoemde gegevens is verplicht binnen 6 maanden na het beëindigen van de vergunning.
#8: Onderzoek is toegestaan op alle dagen, behalve op donderdagavond voor wat betreft het Noordelijk gangenstelsel en vrijdagavond voor wat betreft het stelsel Zonneberg.
#9: De toegangsmomenten worden in overleg met de toezichthouder c.q. dienstdoende BOA bepaald. Onderzoek mag geen hinder veroorzaken op de gidsenroute.
#10: Tijdens onderzoek dient de toegangspoort afgesloten te zijn. Er mogen geen onbevoegden worden binnengelaten. Onbevoegde betredingen en mogelijke gevaarlijke situaties zullen terstond aan de toezichthouder van Natuurmonumenten worden gemeld.
#11a: Er geldt een algeheel rookverbod in de gangenstelsels.
#11b: Eveneens verboden is: 1) open vuur gebruiken, inclusief kooktoestellen en gasbranders; 2) het bezit en gebruik van alcoholische dranken c.q. verdovende middelen; 3) huisdieren meenemen; 4) een muziekapparaat of ander middel meenemen waarmee muziek of hinderlijk geluid kan worden geproduceerd.
#12a: De vergunninghouder dient een sleutelverklaring te tekenen. Bij verlies, vermissing of anderszins van een/of meerdere sleutel(s), de vervanging van de betreffende sleutel(s) en slot(en) en/of vervanging of aanpassing van het sluitplan, worden de daarmede gepaarde kosten in rekening gebracht.
#12b: Nadat de vergunning is afgelopen moeten de in het bezit gestelde sleutels worden teruggegeven aan de toezichthouder van Natuurmonumenten.
#13: De vergunninghouder zal geen wijzigingen aanbrengen en/of beschadigingen veroorzaken in of aan de gangenstelsels, dan wel handelingen te verrichten die de natuurwetenschappelijke en/of cultuurhistorische waarden kunnen aantasten. Het aanbrengen van opschriften is dus ook niet toegestaan.
#14: De vergunninghouder mag de uit de vergunning voortvloeiende rechten niet aan anderen overdoen of verlenen.
#15: De onderzoeker(s) dienen zich te houden aan de bepalingen zoals opgenomen in de vergunningsaanvraag.
#16: Bij het overtreden van de toelatingsvoorwaarden of toebrengen van schade aan de gangenstelsels, de aanwezige flora en fauna, de cultuurhistorische waarden of (andere) eigendommen van Natuurmonumenten, heeft Natuurmonumenten het recht hen te de toegang tot de gangenstelsels te ontzeggen.
Aanvraag vergunning
● Met een aanvraag verklaar je akkoord te zijn met alle hierboven genoemde voorwaarden.● Vermeld de volgende gegevens:
- De gewenste groeve voor onderzoek,
- De geschatte onderzoeksduur/periode of aantal bezoeken,
- De frequentie van de bezoeken (bijv. op bepaalde dagen),
- Van alle onderzoekers de volgende gegevens: naam, adres, woonplaats, telefoonnummer, email en erkend bergloper status.
Het doel van het onderzoek (klik voor details)
* Vermeld een eventuele hypothese en hoe je deze wilt gaan toetsen.* Beantwoord deelvragen zoals:
* op welke manier zal het onderzoek worden uitgevoerd,
* in welke (deel)gebieden van de groeve zal het plaatsvinden,
* zijn er nieuwe inzichten ontstaan t.o.v. vroegere onderzoeken?
* heeft er reeds archiefonderzoek plaatsgevonden?
* Indien er sprake is van specifieke begrippen (jargon): deze ook toelichten.
* Indien er overige zaken zijn, deze toelichten (wil je bijv. speciale apparatuur gebruiken).
Loading... |
Tot slot
● De onderzoeksaanvraag zal in het algemeen binnen 14 dagen worden beoordeeld door het SOK-bestuur. Daarna zal tevens Natuurmonumenten de aanvraag beoordelen, indien nodig ook door een ecoloog ivm. Natura 2000.● Goedkeuring volgt mits positieve evaluatie. Bij een negatieve evaluatie volgt een voorstel tot aanpassing, toelichting of afwijzing indien niet aan alle voorwaarden is voldaan.
● Op de pagina Lopende onderzoeken & vergunningen is te lezen waar andere leden momenteel mee bezig zijn: hiermee kan dubbel werk worden voorkomen.
● Mocht je ergens niet uitkomen: het SOK-bestuur is altijd bereid om te adviseren.
▲